Tsjechische wals.

Batamedewerker aan de leerwals.

Best - Op de website van Vrienden van de Historie van de Vakbeweging staat het volgende te lezen:

"Omstreeks 1900 komen er stoomfabrieken met een gemechaniseerd productieproces. Het vervaardigen van schoenen is een ingewikkeld proces dat bestaat uit een groot aantal verschillende handelingen. Pas na 1900 slaagt men er in om het zwikken -  het verbinden van de schacht aan de binnen- en buitenzool - te mechaniseren. De introductie van kleinere gas- en elektromotoren mechaniseert het stansen, schuren en poetsen. In 1890 is de Nederlandse schoenenproductie vier à vijf miljoen paar. De helft hiervan is gefabriceerd in centraal Noord-Brabant. In 1930 ligt de productie op tien miljoen paar waarvan 75% is gemaakt in Noord-Brabant. De gehele Nederlandse schoenenproductie verdubbelde in veertig jaar tijd, maar verdrievoudigde in Brabant”.

Vanaf 1934 ging het Tsjechische Bata in Best schoenen maken. Op de foto uit 1940 een leerwals.

 

2010-09-30
Geachte RHC.

Bij deze wil ik u mededelen dat de man op de foto "Tjechische wals" mijn vader Henk Nouens was, deze was sinds 1934 werkzaam bij Bata Best. Het bestaan van deze foto is mij totaal onbekend, dus des te groter was de verrassing, hartelijk dank hiervoor.

Kees Nouens


Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het gebouwencomplex van de TH anno 1970. Fotograaf A. Hagen, gemeente Eindhoven. Beeldcollectie RHCe
ED 06-04-2017
Niet alleen vuur werd naar Eindhoven gebracht. In 1949 krijgt loco-burgemeester Janssens een kistje met zand van de Normandische kust overhandigd.
Schuurkerk te Aarle-Rixtel
images/hourglass.png

ZOEKEN...