Tsjechische wals.

Batamedewerker aan de leerwals.

Best - Op de website van Vrienden van de Historie van de Vakbeweging staat het volgende te lezen:

"Omstreeks 1900 komen er stoomfabrieken met een gemechaniseerd productieproces. Het vervaardigen van schoenen is een ingewikkeld proces dat bestaat uit een groot aantal verschillende handelingen. Pas na 1900 slaagt men er in om het zwikken -  het verbinden van de schacht aan de binnen- en buitenzool - te mechaniseren. De introductie van kleinere gas- en elektromotoren mechaniseert het stansen, schuren en poetsen. In 1890 is de Nederlandse schoenenproductie vier à vijf miljoen paar. De helft hiervan is gefabriceerd in centraal Noord-Brabant. In 1930 ligt de productie op tien miljoen paar waarvan 75% is gemaakt in Noord-Brabant. De gehele Nederlandse schoenenproductie verdubbelde in veertig jaar tijd, maar verdrievoudigde in Brabant”.

Vanaf 1934 ging het Tsjechische Bata in Best schoenen maken. Op de foto uit 1940 een leerwals.

 

2010-09-30
Geachte RHC.

Bij deze wil ik u mededelen dat de man op de foto "Tjechische wals" mijn vader Henk Nouens was, deze was sinds 1934 werkzaam bij Bata Best. Het bestaan van deze foto is mij totaal onbekend, dus des te groter was de verrassing, hartelijk dank hiervoor.

Kees Nouens


Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Oirschot
Vele Eindhovenaren waren in 1987 op een geheel andere manier met de toekomst van Eindhoven bezig. De ‘vrienden van de Markt’ maakten zich sterk voor het behoud van de Markt als stadshart en ageerden tevergeefs tegen de bouw van het huidige winkelcentrum de Heuvelgalerie.
De tuin van Berkers op het Binderseind
Stel uw konijnenbout veilig!
images/hourglass.png

ZOEKEN...