Joris en Agatha

Heeze - Gildes Joris en Agatha

Heeze - In het boek ‘Heeze’van Jean Coenen, lezen we het volgende: Tot in de 19de eeuw had het verenigingsleven steeds een nauwe relatie met de kerk.

De gilden waren daarvan in Heeze de oudste voorbeelden. Hoewel de gilden in 17de en 18de eeuw moeilijke jaren hadden gekend, waren zij toch blijven bestaan. Het bezit aan grond en koningszilver was daarvoor een waarborg geweest. In 1825 bezat het Sint Jorisgilde vijf akkers en een perceel bos, terwijl het Sint Agathagilde twee stukken bouwland bezat, en drie percelen hakhout en bos. Van de opbrengst van de landerijen werd jaarlijks de teerdag gehouden. Dat het land voor beide gilden van belang was, blijkt uit het feit dat de jaarlijkse contributie in de vorm van een kar mest moest worden betaald!
Op de foto staan de beide gilden samen geportretteerd voor het kasteel in Heeze. Weet u bij gelegenheid waarvan? Laat het weten via het onderstaande reactieformulier.
 
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Stiphout - Zusterschool
Herman van der Zandt. Foto: Jan Suijkerbuijk
Jeannette van Ravenstijn
Amerikaanse militairen lopen tijdens de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 over een kale vlakte waar ooit de Demer was. Door meerdere bombardementen was de Demer, behalve winkelstraat ook hoofdverkeersader, volledig verwoest. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...