Het Dinghuis

Het Dinghuis te Deurne.

Het Dinghuis was de plaats waar de Deurnese schepenbank tot aan de Franse Tijd recht sprak.

Deurne – De fotograaf van Jos Pé staat deze week in de kasteeltuin van Deurne. Wij schrijven 1975 en de schilderachtige locatie aan het Haageind baadt in de zomerzon. De fotograaf zet zijn statief op het weggetje en stelt zijn camera in. Het resultaat is een schitterend plaatje van het Dinghuis. Deze voormalige dorpsrechtbank, gelegen achter het groot kasteel, dateert uit de zestiende eeuw. In de veertiende eeuw stond op deze plaats een neerhof, een pachthoeve die bij het kasteel hoorde. In de zeventiende eeuw werd het gebouw helemaal in steen opgetrokken. Het werd het Dinghuis, de plaats waar de Deurnese schepenbank tot aan de Franse Tijd recht sprak. Gedurende de negentiende eeuw werd het huis door de bewoners van het kasteel gebruikt als paardenstal. Van 1965 tot 1976 bood het onderdak aan het Gemeentemuseum. Tot 1990 werkte er een wapenrestaurateur. Nu is het pand in gebruik bij de Vrije Academie voor amateurkunstenaars en is het een Rijksmonument. Wie in het Deurnese heeft er geen herinneringen aan het Dinghuis?  
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Eindhovens kanaal in 1890
Mitja Zastrow
De verlaten slooppanden aan de Broekseweg in Woensel, eind jaren ’60 gesloopt voor de nieuwbouw van de Rabobank, werden regelmatig bezocht door landlopers. (foto gemeente Eindhoven)
De Onze Lieve Vrouwekerk omgetoverd tot kinderspeelpaleis in 1974. Fotograaf Noud Swinkels, Enface, uit de collectie van het RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...