Een Boerendorp in Brabant

Een oude boerderij in Someren-Lierop.

De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826 bracht in Someren minder grote veranderingen met zich mee dan bijvoorbeeld in Helmond.

Toen Someren nog een arm boerendorp was, verbouwde iedere keuterboer rogge en aardappelen. Vaak had hij enkele varkens, waarvan er steevast ieder jaar één in november werd geslacht. Van zijn kippen verdween er vaker eentje in de pan en met de eieren gingen zijn kinderen langs de deur. Koeien waren er weinig en de boter werd hoofdzakelijk gebruikt voor de verkoop. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826 bracht in Someren minder grote veranderingen met zich mee dan bijvoorbeeld in Helmond. Rond 1880 werd steeds meer heidegrond ontgonnen om er dennenbos op aan te planten, voor de productie van hout. Ook werden er nieuwe boerderijen gesticht. Hier zien wij er zo eentje op de foto. In 1935 werden Someren en Lierop samengevoegd tot de nieuwe gemeente Someren. Deze boerderij zou dus ook in Lierop kunnen liggen. Wij hebben verder geen informatie over het prentje, maar uw redacteur zou hier best willen wonen, mits voorzien van hedendaagse gemakken!  
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Een dame van middelbare leeftijd steekt onder het wakend oog van de sluiswachter de sluisdeuren over.
Steven Kruijswijk bij de aankomst van de 3e etappe van de Giro in Arnhem
Koningin Wilhelmina tijdens bezoek en rondreis door bevrijd Zuid-Nederland. Bij het Van Abbe museum te Eindhoven op 19 maart 1945.
images/hourglass.png

ZOEKEN...