Annexatieperikelen

Het voormalig gemeentehuis van Stiphout.

In 1923 kreeg Stiphout een nieuwe burgemeester, van der Weiden. Hij was tegen annexatie en bracht dat tot uiting door een nieuw gemeentehuis te bouwen.

Helmond – We bevinden ons vandaag in Stiphout. Al in 1846 waren er plannen om Stiphout bij Aarle-Rixtel te voegen, maar de Stiphoutenaren wilden dit niet. In 1919 kwam Helmond met een annexatieplan waarin Stiphout niet werd genoemd. Stiphout verkeerde inmiddels in financiële problemen en was nu dus vóór, maar nu wilde Helmond niet. In 1923 kreeg Stiphout een nieuwe burgemeester, van der Weiden. Hij was tegen annexatie en bracht dat tot uiting door een nieuw gemeentehuis te bouwen. Van der Weiden overleed in 1957. Nu was annexatie nog slechts een kwestie van tijd. Sinds 1968 behoort Stiphout dan ook tot de gemeente Helmond en is deels een villadorp. Het gemeentehuis is 45 jaar in gebruik geweest. Hier ziet u het op een mooi prentje van Jos-Pe. In het pand is nu een restaurant gevestigd, zodat velen hun herinneringen aan het oude Stiphout in het voormalig gemeentehuis levend houden.  
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Pastorie en kerk van de Sint Jozefparochie
Lierop - RK Landbouwhuishoudschool Nazareth
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Mannequin showt de nieuwste rokkenmode, eind jaren vijftig. Foto: Frans van Mierlo, Fotovisie. Coll. RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...