Een Doos Voor Later

DIT EDUCATIEF PROGRAMMA IS OP EN UIT HET AANBOD, MAAR HET STAAT NOG OP DEZE WEBSITE OMDAT ER NOG KLASSEN MEE AAN DE SLAG ZIJN.
Alle kinderen verzamelen wel iets. Barbiepoppen, poëzieplaatjes, autootjes, schelpen, stenen... en (bijna!) allemaal geld. Maar waarom verzamelen we eigenlijk? En doen alleen mensen dat? Of ook dieren?

Een archief verzamelt in het groot. Eigenlijk is een archief een schatkamer vol met bijzondere verzamelingen. Toch bewaren we niet alles. Waarom wordt die ene tekening wel bewaard en de andere niet? De leerlingen gaan in deze erfgoedles zelf aan de slag met hun eigen Doos voor Later. Kinderen leren zo op een speelse manier iets over erfgoed door hun eigen verzameling(en) en ook hoe dat het er in een archief aan toe gaat. En dat dat eigenlijk helemaal niet zo veel van elkaar verschilt.

Een Doos Voor Later is een algemene les over verzamelen en archieven, waar andere educatieve programma's van het RHCe goed bij aansluiten. Een Doos Voor Later wordt daarom door scholen ook vaak gebruikt als inleidende les op andere educatieve programma's van het RHCe. Voor basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 zijn er drie opeenvolgende lessen, de versie voor de groepen 7 en 8 is moeilijker van leerstof en uitgebreider en bestaat uit vijf lessen.

Docentenhandleiding
Bij de erfgoedlessen Een Doos voor Later zit ook een docentenhandleiding. Hierin staat per les wat de lesdoelen zijn en hoe lang een les ongeveer duurt. Ook wordt een lesomschrijving gegeven met achtergrondinformatie en in hoeverre de les leerstofvervangend is. Bij sommige lessen is een extra optionele opdracht opgenomen.

Downloads
werkblad leerlingen_groep 5 en 6
werkblad leerlingen_groep 7 en 8
docentenhandleiding_groep 5 en 6
docentenhandleiding_groep 7 en 8

Doelgroep
Groepen 5 tot en met 8.

Periode
Het hele jaar door.

Lokatie
In de klas. Een rondleiding door het archief behoort tot de mogelijkheden.

Informatie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ivonne Lipsch, senior educator en cultuurhistorica.
t: 040 - 264 99 54
e: i.lipsch@rhc-eindhoven.nl

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Vessem, Wintelre en Knegsel
De Nederlandsche Stoomstroohulzenfabriek van J.B.C. Caron. Afbeelding uit 1909.
Pasen
Met de bus en de auto
images/hourglass.png

ZOEKEN...