Het wapenpaneel van 1688

Nog steeds hangt in de tweede klas trouwzaal van het kasteel boven de schouw het in 1688 vervaardigde wapenpaneel van de families Cortenbach en Arberg (zie foto 2).

De twee ovale wapenschilden van Albert Joseph van Arberg (links) en Isabelle Felicité van Cortenbach (rechts) vormen samen een zogenaamd alliantiewapen. Een dergelijk dubbelwapen werd vaak, vooral in adellijke kringen, vervaardigd bij een huwelijk. Links en rechts van beide wapenschilden staan de zestien kwartieren van hen afgebeeld.
In de genealogie is een kwartierstaat een per generatie gerangschikte opgave van de wettige voorouders van een bepaald persoon. De persoon van wie de kwartierstaat uitgaat, heet de kwartierdrager en de vier grootouders heten de vier kwartieren. De kwartierdrager vormt de eerste generatie, de ouders de tweede, de grootouders de derde enzovoort. Op het wapenpaneel van Albert Joseph en Isabelle Félícité staan zestien kwartieren, dat wil dus zeggen de kwartieren van de vijfde generatie (ofwel de oud-overgrootouders). Het wapenpaneel laat op deze wijze zien dat beide echtelieden uit oude, vooraanstaande geslachten voortkwamen. Het benadrukt hun hoge adellijke status.
Een raadsel zijn de vier tekens in de hoeken van het paneel. Er zijn verschillende theorieën hierover. Zo zou volgens sommigen 4 maal een S zijn afgebeeld. Dit zou kunnen duiden op een bepaald motto. Gedacht is aan de zinspreuk Sensim Sine Sensu Senescimus (latijn voor langzaam, ongemerkt worden wij ouder), wat wellicht een zinspeling zou kunnen zijn op het leeftijdverschil tussen bruid en bruidegom. Een andere verklaring is dat hier vier maal een 8 staat. In dat geval zou het kunnen betekenen: 8 + 8 (= 16) en 88, samen dus 1688, het jaar van het huwelijk. Op dit soort raadseltjes waren de mensen in de 17de eeuw verzot.

/upload/verhalenbank_poost/bijlagen8.1.png

/upload/verhalenbank_poost/bijlagen8.2.png

/upload/verhalenbank_poost/bijlagen8.3.png

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Minister-president Joop den Uyl wordt geïnterviewd door Ad Langebent in ’t Karregat. (1974)
De vijfde klas van de St. Nicolaasschool op 12 december 1922. Fotograaf onbekend.
Ook de luchtbeschermingsdienst wist de Spijker te vinden voor allerhande waar; zelfs voor gasmaskers.
Eindhoven heeft een Albert Heijn
images/hourglass.png

ZOEKEN...