Gebied Stiphout

Gebied Stiphout

Het gebied van de voormalige gemeente Stiphout viel samen met dat van de heerlijkheid Stiphout en Croij, gelegen in het Kwartier van Peelland.

Oorspronkelijk was Stiphout een hertogdorp. De hertog gaf in 1392 de hoge, middelbare en lage heerlijkheid in pand aan Dirk de Rover. In oktober 1641 hield de heerlijkheid in de praktijk op te bestaan. De koning van Spanje verkocht in 1642 de hoge heerlijkheid inclusief Croij, dat van Aarlebeek werd afgesplitst, aan Jean Baptiste Elen, heer van Gasborre. In 1646 kwam de heerlijkheid aan jonker Evraart van Boshuizen, wiens dochter trouwde met Philips Baron van Leefdaal. In 1700 verkocht Agnes Barones van Leefdaal de heerlijkheid aan haar zwager Johan Philips van Leefdaal. De voormalige gemeente Stiphout werd per 1 januari 1968 deels bij de gemeente Aarle-Rixtel [het gehucht Overbrug], deels bij de gemeente Helm ond [het dorp Stiphout] gevoegd.

Dorpen
Stiphout.

Aantal inwoners
Rond 1811: 476
Rond 1900: 611
Rond 1950: 1.337

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.
Vele Eindhovenaren waren in 1987 op een geheel andere manier met de toekomst van Eindhoven bezig. De ‘vrienden van de Markt’ maakten zich sterk voor het behoud van de Markt als stadshart en ageerden tevergeefs tegen de bouw van het huidige winkelcentrum de Heuvelgalerie.
De Sint Jozefzangertjes. Fotograaf onbekend.
Het drinkwater nu, dat in deze gemeente uit putten en pompen wordt verkregen, is doorgaans zeer slecht.
images/hourglass.png

ZOEKEN...