Gebied Eindhoven

Gebied Eindhoven

Het gebied van de voormalige gemeente Eindhoven viel samen met dat van de voormalige heerlijkheid, gelegen in het Kwartier van Kempenland.

Eindhoven was een hoge heerlijkheid, oorspronkelijk gedeeld door de hertog van Brabant en de heer van Cranendonk. De stad kreeg vrijheids- en marktrechten van de hertog van Brabant in 1232. In januari 1368 kwam de stad in één hand en wel door de belening van de heer van Cranendonk, die vermoedelijk zijn deel kort daarvoor aan de hertog had opgedragen. De titel "baronie" voor Eindhoven, in gebruik sinds het einde van de 18de eeuw, berust op een onjuiste interpretatie van de titels van de prinsen van Oranje-Nassau, baronnen van Cranendonk en heren van Eindhoven. Per 1 januari 1920 ging de gemeente op in de nieuwe gemeente Eindhoven, die werd gevormd door samenvoeging van de voormalige gemeenten Eindhoven, Gestel en Blaarthem, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel.

Dorpen
Eindhoven, Stratum, Strijp, Tongelre, Gestel, Blaarthem, Eckart, Woensel, Zesgehuchten.

Aantal inwoners
Rond 1811: 2.000
Rond 1900: 3.200
Rond 1950: 122.136
Rond 2000: 200.000
 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebroeders Custers en hun personeel.
Hongaarse vluchtelingen werden in Eindhoven flink in de watten gelegd. Ze  bezochten het Van Abbemuseum en dineerden in hotel Bristol gelegen aan het Stationsplein. Fotograaf: Frans van Mierlo - Fotovisie, collectie RHCe
Binnenblad van een sigarenkist uit 1930 met als thema de valkenjacht.
images/hourglass.png

ZOEKEN...