Nieuw educatief progamma RHCe: Jeugdige onderzoeker speurt met ArchiefLaboratorium naar gevaar in het archief

cover van het lespakket Archief Stuk

In de archiefbewaarplaats van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven lijkt de tijd stil te staan. Het is er muisstil. Ogenschijnlijk gebeurt er niets, maar dat is schijn want er loert voortdurend gevaar!

Eeuwenoude archieven bewaren is dynamisch en spannend. Daarom heeft het RHCe het ArchiefLaboratorium ontwikkeld. Het is een nieuw educatief programma waarmee leerlingen uit het primair onderwijs kennismaken met de wondere wereld van het archief en tegelijkertijd met de gevaren die archieven bedreigen.

Het ArchiefLaboratorium bestaat uit drie sets werkkaarten die elk een specifiek gevaar voor archieven op een speelse manier aan de orde stelt. Archief Stuk gaat over de gevaren die een archiefstuk bedreigen zoals onvoorzichtig menselijk handelen, licht en vocht. Insecten gaat over insecten die dol zijn op archieven, waaronder het welbekende zilvervisje. Ze verorberen niet alleen het kwetsbare papier, maar doen er ook hun behoefte op. Als archieven niet onder de juiste klimatologische omstandigheden worden bewaard kunnen schimmels groeien, daarover gaat Schimmels.

In de ArchiefLaboratorium-lessenreeks staan de exacte vakken centraal. De jonge onderzoeker gaat aan de slag met kleine en eenvoudige proefjes zoals zelf schimmel kweken, een lichttekening maken en insectenvallen knutselen. Zoals een echte onderzoeker betaamt, worden alle meetgegevens en onderzoeksresultaten nauwkeurig bijgehouden en genoteerd op de werkkaarten. De archiefbeleving wordt opgeroepen door het gebruik van allerhande attributen uit de dagelijkse archiefpraktijk. En eenmaal gegrepen door het archiefvirus kan een bezoek aan de echte archiefbewaarplaats van het RHCe natuurlijk niet uitblijven!

ArchiefLaboratorium is leerzaam, maar vooral ook leuk en spannend en is door de laagdrempelige en uitnodigende opzet en vormgeving toegesneden op gebruik in de klas. Maar ook buiten het klaslokaal bij een vereniging, buitenschoolse opvang of gewoon thuis samen met enthousiaste (groot)ouders is ArchiefLaboratorium leuk om te doen.

Benieuwd naar ArchiefLaboratorium?

Kijk voor meer informatie op rhc-eindhoven.nl > onderwijs > onderwijsprogramma’s.
Of neem contact op met Ivonne Lipsch, educator, i.lipsch@rhc-eindhoven.nl | t 040-2649954.

 

Ongunstige bewaarcondities in het verleden hebben geleid tot onherstelbare schade – collectie RHCe.

vocht en schimmel

 

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zittend Paula Coovels en staand in het midden Louise Coovels in hun bos in 1910.
De Mierloseweg tijdens de bevrijding van Helmond.
Foto:  Frans van Mierlo, Foto Visie - collectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...