Terug naar toen: de dood en de kanaries

demonstratie van een brandspuit te Eindhoven in 1913. - collectie RHCe.

Gloeilampen, sigaren, textiel, leer en lucifers. Aan deze producten denken we aan als we de Eindhovense industriële bedrijvigheid van de negentiende eeuw voor de geest halen. Industriële bedrijvigheid komt en gaat.

Het is nu bijna niet meer voor te stellen maar voor de komst van de gloeilampfabrikant was de luciferindustrie de grootste werkgever van Eindhoven en omgeving. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen verrichtten er slechtbetaald en ongezonde arbeid. De ARBO-diensten van nu zouden zich geen raad hebben geweten met de abominabele arbeidsomstandigheden van toen. Overigens was dat in andere bedrijfstakken niet veel beter. Ook in de leerlooierijen, sigaren- en textielfabrieken was nog een wereld te winnen. Met name met de brandveiligheid was het slecht gesteld. In december 1907 breekt er binnen drie dagen tijd twee keer brand uit, eerst op de droogzolder van sigarenfabriek Kerssenmakers Rath & Co gelegen aan de Gestelse Hoogstraat en kort daarna bij parapluiefabriek Van de Ven. Met name deze laatste brand was zeer ernstig. Het fabriekje zelf brandde geheel uit en een aangrenzende woning raakte ernstig beschadigd door een omvallende muur en overslaande brand. Alsof dat nog niet genoeg malheur was meldde de correspondent treurig dat niet minder dan veertig kanaries daarbij jammerlijk om het leven waren gekomen. Gelukkig maar dat in beide fabrieken ‘natuurlijk alles’ verzekerd was. Of de kanaries ook deel uitmaakten van de verzekerde fabrieksinventaris zal voor altijd in de nevelen van de geschiedenis gehuld blijven….

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Advertentie kruidenierszaak J.J. Ebben
Werkneemsters van van Dijk aan de machines.
Eindhovenaren staan klaar voor emigratie naar Australië op 24 januari 1952. Bijna een maand later, op 20 maart kwam de Australische kust in zicht. Fotograaf F. van Mierlo, FotoVisie | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...