Terug naar toen: rokjesdag

Mannequin showt de nieuwste rokkenmode, eind jaren vijftig. Foto: Frans van Mierlo, Fotovisie. Coll. RHCe

Op 20 maart om 23.45 uur was het zover, het begin van de astronomische lente! Van 20 op 21 maart duren dag en nacht even lang, daarna lengen de dagen tot en met 21 juni. In het komende weekend gaat de klok een uur vooruit waarmee de zomertijd begint.

De oliecrisis van 1973 was voor een aantal Europese landen de reden om de zomertijd in te voeren. Met het verzetten van de klok kon namelijk aardig wat energie worden bespaard. Nederland volgde in 1977 samen met onder anderen België en Luxemburg. De lente associëren we met nieuw leven. De natuur wordt wakker na een lange winterslaap, bomen en planten slaan weer uit, dieren bouwen nesten en krijgen jongen. Bij de mens manifesteerde de lentekriebel zich vroeger ook wel door middel van …. de Grote Schoonmaak! Voor het Hoogfeest van Pasen nam de huisvrouw het hele huis onder handen gewapend met stoffer, mattenklopper, spinnenrager, zeem, dweil, groene zeep, schoonmaakazijn, soda en emmers water. Met militaire precisie en ijzeren discipline werden kasten, tapijten, lopers, gordijnen, vitrage, beddengoed (matrassen naar buiten!), kachel, vloeren, deuren en ramen onder handen genomen. De houten meubels kregen een nieuwe laag boenwas. Het hoogtijdagenservies, -glaswerk en -bestek wachtte een extra afwasbeurt en de potten en pannen werden grondig geschuurd. De Grote Schoonmaak is inmiddels uit, de Franse slag in. Liever gaan we nieuwe meubels en ‘woonaccessoires shoppen’ op de meubelboulevard of bij de Zweedse woongigant.

Het ware lentegevoel ligt natuurlijk niet besloten in schoonmaakcampagne of nieuwe woonaccessoire, wel in het voelen van de eerste warme zonnenstralen op de blote huid, het Hoogfeest van Rokjesdag.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Door modder en rul zand
Gebied Mierlo
images/hourglass.png

ZOEKEN...