De klokken van de Achelse Kluis luiden tot in Congo

Achelse Kluis

‘Het bijstemmen van een klok tot toonhoogte Re-dièse’ luidde de opdracht van pater Lambertus aan NV Petit & Fritsen in mei 1962. De klok met een gewicht van circa 200 kilo was bestemd voor het nieuw te bouwen klooster met kerk in Kasanza, toen nog Belgisch Congo, gelegen bij de stad Kikwit.

In 1958 komt een kleine groep paters, waaronder pater Lambertus (Paul Vandermeulen) aan in Kasanza om daar een klooster te stichten. De klokken voor de kerk worden geleverd door NV Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel. In het najaar van 1959 wordt door de klokkengieterij al een klokje met toon Cis van circa 50 kilo geleverd. De bedoeling is dat een derde klok van circa 570 kilo met toon Sol-dièse gegoten zal worden, maar daarvoor ‘is nog geen mogelijkheid gevonden tot op heden’, schrijft pater Lambertus begin augustus 1962.

Ook in de kerk van de Achelse Kluis zelf hangen klokken van Petit & Fritsen.

Een kleine klok met toon E heeft als opschrift:
Tiendklok van Borkel,
Ik heet S. Bernardusklok
Henricus Petit me fudit anno 1791

De grote klok met toon C luidt:
Ik heet Sint Jozefklok
Mijn stem roept. Komt ter kerke
In ootmoed en geloof
In hoop en trouw der liefde.
Petit en Fritsen me fuderunt 1900

 

De Sint Benedictusabdij van de trappistenmonniken van Westmalle staat deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied. De grens loopt door een van de gebouwen van het klooster. De abdij kent dan ook twee adressen, een in Valkenswaard (voorheen Borkel en Schaft) en een in Achel. Een deel van het landgoed ligt in de gemeente Heeze-Leende. Dit verklaart dan ook dat archiefstukken over de Achelse Kluis in de archieven van deze gemeenten zijn terug te vinden.

Bron: RHCe, toegang 12051 Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen BV, inventarisnummer 2372.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het uitgebrande huis van familie Van der Kruijs
Akte van overdracht, gepasseerd voor schepenen van Geertruidenberg, door Jan Cornelis Joppen van Baevels en Jan Jans Schoonemans te Dordrecht, als voogd van Janneken Cornelis Joppen van Baevel, kinderen van Cornelis Job Jacobss. van Baevel en Lijntgen Jans Schoonemans, aan hun broer Jacob Cornelis Joppen van Baevel, van 2/3 part van een huis, pottenbakkerij, klein huis, loodsen, grond, erf en toebehoren, gelegen opden haverdijck ontrent den manhuijs steijger ofte poorte, genaamd den Vergulden Poth, te Geertruidenberg. 1635 juni 08
Gebied Zeelst
Vlisco
images/hourglass.png

ZOEKEN...