Kirk van Gogh

Opvallende gelijkenis tussen Vincent en zijn vertolker Kirk Douglas.

De filmopnamen voor Lust for life over het leven van Vincent van Gogh vonden wat het Nederlandse deel betreft plaats in de Cinetonestudio’s en in Nuenen. Filmmaatschappij Metro Goldwyn Mayer was met meer dan 80 personen waaronder filmster Kirk Douglas naar het fraaie Nuenen afgereisd om er opnamen te maken.

Van hoogdravende acteerprestaties was echter geen sprake, aldus de lokale correspondent. Het enige wat Kirk deed was heen en weer lopen, van de achterdeur van de pastorie naar het washok in de tuin en weer terug, een stukje langs de oever van de Dommel nabij de Hooydonkse watermolen en kuieren in de omgeving van de Protestante kerk.

Behalve op de wandelende Kirk zoomden de filmcamera’s ook in op boers verklede Nuenense dames, druk doende met het rapen van aardappelen, maar niet tot volle tevredenheid van regisseur Vincente Minelli. Het landschap was te leeg zo, het behoefde nog enige stoffering. Er moesten koebeesten in beeld! Snel werden enkele roodbonte dames opgetrommeld. Kwam het door het herkauwmomentje dat ruw was verstoord of steeg de plotse roem de dames naar de kop? Als echte filmdiva’s lieten ze zich niet regisseren en zorgden voor taferelen die in een western niet hadden misstaan. Ondertussen vond Kirk het allemaal best en amuseerde zich met ochtendgymnastiek in de wei, biertjes drinken in De Zwaan, dollen met de schooljeugd en handtekeningen uitdelen, wat het commentaar ‘wa schrijft ie lellik’ uitlokte van een enigszins teleurgestelde jongen.

 Lust for life ging op 17 september 1956 in première in het Plaza Theatre in New York. Veel lovende recensies en Oscarnominaties volgden, ondanks bokkige roodbonten en lellike handtekeningen.

– the end –

Was u ooggetuige van de filmopnamen, figureerde u in de film of bent u de trotse bezitter van de ‘lellike’ handtekening? Stuur dan een bericht naar info@rhc-eindhoven.nl

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
Paul Haarhuis
Weg op den Heuvel 21
images/hourglass.png

ZOEKEN...