Terug naar toen: opening Eindhoven Airport

Entree van Eindhoven Airport gefotografeerd door Jan Bijvank, medio jaren tachtig. Beeldcollectie RHCe

30 augustus 1984: ZKH Prins Claus cirkelt in een helikopter boven het luchtruim van Veldhoven om even later te landen op vliegveld Welschap dat hij weldra zal openen.

In het bijzijn van onder meer de Commissaris van de Koningin Van Agt, burgemeesters Borrie en Stadhouders, en de Stirlingmotor van de Eindhovense luchtvaart Frits Philips drukt hij een grote knop in waarmee hij tegelijkertijd het vliegveld officieel opent en de nieuwe naam ‘Eindhoven Airport’ onthult. Dit alles plechtig muzikaal begeleid door de Philipsharmonie. Grote afwezige bij de opening is de PvdA-fractie van de Agglomeratieraad Eindhoven die vindt dat de belangen van de burgers worden verkwanseld. “Wij blijven van mening dat Welschap omgeploegd had moeten worden. De regio zal grote schade worden toegebracht, materieel maar ook immaterieel. De burger zal weer in de buidel moeten tasten want renderen zal het vliegveld nooit.” En dan verschijnt er ook nog een speciale advertentiebijlage bij de Europese editie van The Wall Street Journal die geheel is gewijd aan Eindhoven Airport. De zes pagina’s hebben wel 80.000 gulden gekost, opgehoest door enkele bedrijven waaronder DAF, Philips, Rabobank en Eindhoven Airport zelf. De Eindhovense captains of industry komen er uitgebreid in aan het woord. Eindhoven Airport is onmisbaar voor de economische ontwikkeling van de regio Eindhoven en heel Noord-Brabant. Ruim dertig jaar later is Eindhoven Airport niet meer weg te denken, niet door het bedrijfsleven maar ook niet door menig vakantievierder.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Vrouw en DAF, begin zestiger jaren. Beeldcollectie RHCe.
De Kapel in de Loostraat
Entree van Eindhoven Airport gefotografeerd door Jan Bijvank, medio jaren tachtig. Beeldcollectie RHCe
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...