Nieuwe lezingenreeks: De Peel, een mysterie

Intrigerende onderwerpen in de nieuwe cyclus Peellezingen: Wat is precies de geheimzinnige sierschijf van Helden? Welke markante persoonlijkheden bevolkten de Peel? Welke rol speelde en speelt 'hoofdstad' Helmond in de Peelregio? Wat gebeurde er intussen in Limburg, aan de 'andere kant' van het moeras? Is een grens tussen de Brabantse en Limburgse Peelgemeenten eigenlijk wel zo handig?

Allemaal intrigerende onderwerpen die een plaatsje hebben gekregen in de nieuwe Peellezingencyclus die komend najaar in Museum Klok & Peel in Asten en in Zalen van Bussel in Deurne wordt gehouden.  De gezamenlijke noemer is: 'De Peel, een Mysterie', niet geheel toevallig ook de naam van een expositie die momenteel in Klok & Peel te zien is. 

De cyclus omvat vier lezingen op maandagavonden en een busexcursie op een zaterdag. Voor de organisatie tekenen Museum Klok & Peel, Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Lezingen

De reeks begint maandag 17 oktober in Zalen van Bussel in Deurne met een inleiding over de Geheimzinnige Sierschijf van Helden door Leo Verhart. Hij is archeoloog bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, publiceerde onder andere over de Keltische cultuur en is gespecialiseerd in Romeinse oudheden. Tipje van de sluier: het Sierschijf-verhaal is net zo spannend als het Gouden Helm-verhaal dat zich 66 jaar later afspeelde... 

Maandag 14 november neemt Museum Klok & Peel het stokje over met een avond over markante 'Mensen in de Peel', lieden die het imago van de Peel mede hebben gevormd. Aan de ene kant de armoedzaaiers; aan de andere kant de welgestelde heren. Over dit onderwerp wordt de Deurnese Veghelnaar Tij Kools, publicist en eertijds roemrucht actievoerder, geïnterviewd door Piet Snijders, oud-journalist van het ED/HD.

 Zaterdagochtend  19 november krijgt de cyclus extra body met de busexcursie

'Grenspalen in de Peel', verzorgd door heemkundige Bernard Ploegmakers uit Rips.  Dit uitje gaat naar de gerestaureerde grenspalen, die in 1716 als gevolg van het Tractaat van Venlo werden geplaatst tussen Deurne en Venray, tevens tussen de Verenigde Nederlanden en het koninkrijk Pruissen. De excursie markeert ook een nieuw Peelconvenant dat op 20 november wordt ondertekend. Daarmee willen diverse belanghebbenden uit Brabant en Limburg een vriendschappelijk vervolg geven aan het 'Tractaat van Venlo', dat op die dag precies 300 jaar oud is! 

Maandagavond 28 november wordt in Klok & Peel het thema Helmond, hoofdstad van de Peel? belicht. Welke rol speelde deze regionale 'hoofdstad' eeuwenlang in de Peelregio? En wat kan of moet het door Eindhoven overvleugelde Helmond in de toekomst nog voor de Peel betekenen? Vragen die bij de Helmondse stadshistoricus en publicist dr. Giel van Hooff, verbonden aan de TUe, in goede handen zijn. 

De laatste lezing in de cyclus is maandag 19 december weer in Zalen van Bussel te

Deurne. Dan gaat het over De Peel als natuurlijke barrière tussen Brabant en Limburg. Eeuwenlang waren er maar weinig contacten tussen de bewoners westelijk en oostelijk van de Peel. Ze spraken niet alleen verschillende talen, de bodemgesteldheid zorgde voor nog veel meer cultuurverschillen. Rien van den Brand uit Venray weet alles van de Limburgse Peel. Zijn eerste boek 'Lief en leed in en over De Oude Peel' bracht veel mensen liefde voor de Peel bij. Daarna publiceerde hij nog veel meer.               

Aanvangstijden & aanmelden                           

Voor alle lezingen geldt: 19.30 uur ontvangst met koffie/thee; 20.00 uur start lezing; 22.00 uur einde. Deelnamekosten: € 25,00 voor de hele cyclus van vier lezingen (inclusief 2 koffie en cake) en busexcursie.

Aanmelden vóór maandag 12 september via www.museumklokenpeel.nl/lezingen2016

(invulformulier) óf bij de receptie van Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten (persoonlijk of telefonisch 0493-691865). Na betaling (procedure via invulformulier) ontvangen deelnemers een bevestiging van deelname en toegangskaarten.

De busexcursie op zaterdag 19 november vertrekt om 9.00 uur vanaf Museum Klok & Peel. Om 13.00 uur komt de bus daar terug en kunnen deelnemers desgewenst in het museum een afsluitende lunch gebruiken. Opgave daarvoor in de bus.

Anna Ceelenlezing 
Los van deze cyclus zijn er dit najaar in Klok & Peel nog een paar interessante lezingen. Vrijdag 9 september om 20.00 uur verzorgt de uit Someren afkomstige prof. dr. Paul van der Velde hier de tweede Anna Ceelenlezing. Zijn onderwerp “Het Betoverde Brabant”. Vooraanmelding via e-mailadres sbka@outlook.com

Zondag 6 november vanaf 14.00 uur verzorgt Suzanne Burdorf de Beiaardlezing 2016 van Museum Klok & Peel. Haar onderwerp “Het verhaal achter de boeddhistische Chinese tempelklok”. Voor deze lezing is geen aanmelding nodig; het museumkaartje geeft gratis toegang.

Adressen:
- Zalen van Bussel, Sint Jozefstraat 77, 5753 AS Deurne, tel: 0493-313117
- Museum Klok & Peel Asten, Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten, tel. 0493-691865
- Anna Ceelenhuis, e-mail: sbka@outlook.com.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Slagerij Blomhoff in de Vrijstraat omstreeks 1930.
Publiek op de brug die de Molenstraat en de Ameidestraat met elkaar verbond.
images/hourglass.png

ZOEKEN...