Terug naar toen: En ontspant u maar .....

Het POC in 1970. Fotograaf Noud Swinkels, Enface | Beeldcollectie RHCe

Een massale bijeenkomst van Jehova’s getuigen, optredens van de Zangeres zonder naam en Dolly Dots, een Volkskerstzang met meer dan duizend meezingers. Een kleinvee tentoonstelling, circus, dahliashow en een woonbeurs. Je kon het zo gek niet bedenken of het heeft er plaatsgevonden.

De plaats van handeling van dit alles:  het Philips Ontspanningscentrum - ofwel POC - gelegen aan de Mathildelaan nabij het PSV-stadion. In 1929 werd naast het Philips sportpark het Philips Ontspanningsgebouw geopend. Het gebouw was een initiatief van het Philips-de Jongh ontspanningsfonds. De Philipswerknemer moest niet alleen excelleren in zijn stiel maar zich ook sociaal en cultureel ontwikkelen. Eindhoven kende op dat moment alleen de Katholieke Volksbond, een houten gebouw gelegen aan de Keizersgracht waar rooms-katholieke werknemers konden vergaderen en verpozen. Al in de jaren dertig onderging het Ontspanningsgebouw een make-over en werd het de Philips Schouwburg. In 1951 volgde een uitbreiding met de Philips Jubileumhal. De aanleiding daarvoor was de viering van zestig jaar Philips. Na weer een ingrijpende verbouwing eind jaren zestig kreeg het de naam Philips Ontspanningscentrum. Want zeg nou zelf, een bokswedstrijd in een Schouwburg dat staat niet lekker op een affiche.

In november 1979 wordt het vijftigjarig bestaan van het POC uitbundig gevierd terwijl Philips op dat moment al sociaal-culturele banden met de stad aan het verbreken is. In 1994 is het einde oefening voor het POC en gaat het gebouw tegen de vlakte. Wat rest zijn foto’s….

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Onze Lieve Vrouwekerk omgetoverd tot kinderspeelpaleis in 1974. Fotograaf Noud Swinkels, Enface, uit de collectie van het RHCe
Paasmis in de Heilig Hartkerk in de Veestraat. Fotograaf onbekend.
Wie herkent deze zangtalentjes?
De Goede Herder
images/hourglass.png

ZOEKEN...