ArchiefAtelier

Vroeger moesten mensen alles zelf maken: papier, pen én inkt. Vooral het maken van goede gekleurde inkten was erg moeilijk en beroepsinkleurders hielden hun inktrecepten dan ook groot geheim! Hoe maakten zij kleurtjes? Waarom waren sommige kleuren zo duur? Waarom werden er oorlogen om gevoerd?

Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden en handgeschreven boeken werden hopeloos ouderwets. In de eeuwen daarna zijn duizenden van deze boeken uit elkaar gehaald: boekbinders recycleden de boeken door ze te gebruiken als bind- en verstevigingsmateriaal. Deze middeleeuwse fragmenten reisden als verstekelingen door de tijd en komen nu bijvoorbeeld tevoorschijn als een boekband gerestaureerd wordt. Van de middeleeuwse collectie die het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven heeft, zijn deze snippers bijna de enige archiefstukken waar met gekleurde inkt op is geschreven. Lange tijd was het namelijk moeilijk om gekleurde inkt te maken. In veel oude archiefbronnen zie je daarom alleen bruine teksten en tekeningetjes. Maar deze bruine inkt heeft wel weer heel bijzondere eigenschappen! Mensen die wel met gekleurde inkten schreven, tekenden en kleurden, genoten soms groot aanzien. Het nieuwe educatieve programma ArchiefAtelier gaat over de onverwacht boeiende geschiedenis van inkten. Basisschoolleerlingen gaan ontdekkenderwijs op onderzoek uit, waarbij natuurlijk ook veel gekleurd en getekend wordt.

ArchiefAtelier bestaat uit de volgende delen:
1. Gastles op school door archiefdocent (1 uur). Dit is een pilot van jan-juli 2018.
2. Voorbereidende les op school door leerkracht (2 uur)
3. Rondleiding en workshop in het archief door archiefdocent (2 uur, inclusief korte pauze)

Boekje
De lessen voor op school staan in het boekje ArchiefAtelier dat iedere leerling krijgt van de archiefdocent als zij de gastles komt geven in de klas. Voorbereiding op school is essentieel om het archiefbezoek te laten slagen. De les in het archief bouwt namelijk voort op de lessen uit die op school worden gegeven. Het boekje gaat over gekleurde inkten en er staan opdrachtjes en proefjes in. Leerlingen gaan dus vooral veel zelf aan de slag. De leerlingen doen bij voorkeur alle opdrachten, maar de leerkracht kan hier ook een keuze uit maken. Laat de leerlingen vóór het bezoek aan het archief in ieder geval het boekje lezen en de proef ‘Zelf gekleurde inkt maken’ op p. 24 doen, omdat dit de basis vormt van ArchiefAtelier.
Eén boekje is extra speciaal, want er zit een gouden snipper in de kaft verstopt! Misschien vindt één van jouw leerlingen wel de gouden snipper in zijn of haar boekje? Ik hoor het graag, want dan zorg ik ervoor dat deze leerling een verrassing krijgt! Mijn mailadres is i.lipsch@rhc-eindhoven.nl.

Schriftje
In het archief krijgen de leerlingen het bijbehorende schriftje. Dit schriftje gaat over de bruine galappeltjesinkt en kunnen de leerlingen achterin het boekje stoppen. Zo hebben ze alles over inkten bij elkaar.

Doelgroep
groep 5 t/m 8

Vakken
​kunstgeschiedenis, cultuurgeschiedenis, tekenen, scheikunde

Periode
Het hele jaar door

Locatie
​Op school en in het archief

Downloads
boekje.pdf
schriftje.pdf
certificaat meester afzetter.pdf
docentenhandleiding.pdf
bezoekersinformatie.pdf

Informatie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ivonne Lipsch, senior educator en cultuurhistorica.
t. 040 - 264 99 54
e. i.lipsch@rhc-eindhoven.nl

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Schutblad van het Boek van Thys.
Marktdag op de Markt in Eindhoven omstreeks 1900, beeldcollectie RHCe
IJspret op het Beatrixkanaal, 1962. Foto: Frans van Mierlo
images/hourglass.png

ZOEKEN...