ArchiefAtelier

Lange tijd was het moeilijk om gekleurde inkt te maken. In veel oude archiefbronnen zie je daarom alleen bruine teksten en tekeningetjes. Maar deze bruine inkt heeft wel weer heel bijzondere eigenschappen! Mensen die wel met gekleurde inkten schreven, tekenden en kleurden, genoten soms groot aanzien. Het nieuwe educatieve programma ArchiefAtelier gaat over de onverwacht boeiende geschiedenis van inkten. Basisschoolleerlingen gaan ontdekkenderwijs op onderzoek uit, waarbij natuurlijk ook veel gekleurd en getekend wordt.

Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden en handgeschreven boeken werden hopeloos ouderwets. In de eeuwen daarna zijn duizenden van deze boeken uit elkaar gehaald: boekbinders recycleden de boeken door ze te gebruiken als bind- en verstevigingsmateriaal. Deze middeleeuwse fragmenten reisden als verstekelingen door de tijd en komen nu bijvoorbeeld tevoorschijn als een boekband gerestaureerd wordt. Van de middeleeuwse collectie die het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven heeft, zijn deze snippers bijna de enige archiefstukken waar met gekleurde inkt op is geschreven. Lange tijd was het namelijk moeilijk om gekleurde inkt te maken. In veel oude archiefbronnen zie je daarom alleen bruine teksten en tekeningetjes. Maar deze bruine inkt heeft wel weer heel bijzondere eigenschappen! Mensen die wel met gekleurde inkten schreven, tekenden en kleurden, genoten soms groot aanzien. Het nieuwe educatieve programma ArchiefAtelier gaat over de onverwacht boeiende geschiedenis van inkten. Basisschoolleerlingen gaan ontdekkenderwijs op onderzoek uit, waarbij natuurlijk ook veel gekleurd en getekend wordt.

ArchiefAtelier bestaat uit twee delen:
1. Voorbereiding op school (boekje)
2. Rondleiding en workshop in het archief, in totaal ca. 2 uur  (schriftje)

Boekje
Het boekje gaat over gekleurde inkten en is voor de voorbereidende lessen op school. De boekjes ontvangt de school per post.
Eén boekje is extra speciaal, want er zit een gouden snipper in de kaft verstopt! Misschien vindt één van jouw leerlingen wel de gouden snipper in zijn of haar boekje? Ik hoor het graag, want dan zorg ik ervoor dat deze leerling een verrassing krijgt van Trudy (Trudy heeft de boekjes gedrukt)!

Schriftje
In het archief krijgen de leerlingen het bijbehorende schriftje. Dit schriftje gaat over de bruine galappeltjesinkt en kunnen de leerlingen achterin het boekje stoppen. Zo hebben ze alles over inkten bij elkaar.

Downloads
boekje.pdf
schriftje.pdf
certificaat meester afzetter.pdf
docentenhandleiding.pdf
bezoekersinformatie.pdf


 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Veldhoven en Meerveldhoven
De gemummificeerde kat, tentoongesteld tijdens de Brabantse Dag in Heeze, 1968. Foto Prinses.
De windmolen van Kampers.
images/hourglass.png

ZOEKEN...