De ongezonde woning

De ongezonde woning

Een niet onbelangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid is goede huisvesting. Daar ontbrak het in Eindhoven nogal eens aan. Vooral in het oude gedeelte waren begin twintigste eeuw de woonomstandigheden ronduit erbarmelijk te noemen. Zo slecht dat de Gezondheidscommissie het noodzakelijk vond een onderzoek te laten uitvoeren. 

De situatie op de Kleine Berg, een straatje dat nu vooral bekend is als een gezellig uitgaans- en winkelstraatje, was exemplarisch. De muren van de woningen waren slecht en uitgezakt. Er was geen schoon drinkwater, de toiletten zeer primitief en de omgeving vervuild. Afvoer van vuil water was onmogelijk, de kozijnen van deuren en vensters lieten los en ramen waren kapot. Bovendien waren de woningen besmet met ongedierte.  De woningen aan de Kleine Berg, maar ook aan de Grote Berg, Fellenoord, Achterstraat, Begijnhof, Plekhoek en Heilige Geeststraat moesten vanwege het dreigende gevaar voor de volksgezondheid gesloopt worden. 

Eindhoven en de omliggende dorpen konden door de onstuimige groei van Philips alleen maar meer nieuwe inwoners verwelkomen, dus er was een chronisch woningtekort. Onbewoonbaar verklaringen werden door de gemeente maar mondjesmaat verstrekt, immers beter een slechte woning dan geen woning. Gesloopt werd er daarom weinig. De situatie verbeterde pas echt toen woningbouwverenigingen op grote schaal goedkope arbeiderswoningen gingen bouwen.

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Woonwagenkamp aan de Scheidijk in Helmond in 1955. Fotograaf onbekend.
 Het 25-jarig priesterjubileum van pastoor Brandsma op 11 juni 1949. Fotograaf Foto-atelier Prinses.
Binnenblad van een sigarenkist uit 1930 met als thema de valkenjacht.
Heinemans tussen de chrysanten op Allerzielen 1935.
images/hourglass.png

ZOEKEN...