De Kanaaldijk kort voor 1900

De Kanaaldijk

Onderstaand een nostalgisch plaatje van de Kanaaldijk in Helmond. Er heerst een landelijke rust en je kunt je voorstellen dat het op een mooie zomerdag heerlijk toeven was in het gras langs het verkoeling brengende water. De Zuid-Willemsvaart werd tussen 1822 en 1826 gegraven. Het kanaal heeft een flinke stimulans gegeven aan de Helmondse economie. Maar op deze foto lijkt alles heel rustig.

De foto is genomen ter hoogte van huize Karelstein dat zelf niet zichtbaar is. Het gebouwtje links is de opslagloods van Rijkswaterstaat. Verderop is nog de sluiswachterswoning bij de Kleine Overbrug bij sluis 7 te zien. De vrachtboot is voorzien van zeilen. Er waren rond 1900 al wel stoomschepen, maar de zeilschepen bleven nog lang in gebruik. Als er geen wind was moesten deze schepen voortgetrokken worden. Daarvoor ligt er langs het kanaal het jaagpad. In het roeibootje zit de bekend Helmondse textielfabrikant Piet de Wit. Zijn twee broers zitten op het jaagpad. Deze woonden tot het faillissement van hun Nederlandse Textiel-Industrie in 1900 op huize Karelstein, waar ook het bedrijf gevestigd was. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Kaart van Helmond door Jacob van Deventer, ± 1540.
kasteel helmond1
Max Euwe
Amerikaanse militairen lopen tijdens de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 over een kale vlakte waar ooit de Demer was. Door meerdere bombardementen was de Demer, behalve winkelstraat ook hoofdverkeersader, volledig verwoest. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...