Utiliteitswagens 5:ladderwagens van de brandweer

ladderwagens

De spuitwagens van de brandweer zorgden voor een betere brandbestrijding. Maar het was ook nodig dat de brandweer de vuurhaard kon bereiken. Daarvoor dienden in de middeleeuwen en de nieuwe tijd alle huizen al voorzien te zijn van een brandladder.

Nadat in Helmond de vrijwillige brandweer was opgericht moesten zij het nog steeds doen met brandladders. Het waren toen al lang niet meer de simpele enkele ladders, maar uitschuifladders, waarmee de spuitgasten hoog konden komen. Op 24 mei 1921 was het feest in Helmond. Henri Pellemans was al 40 jaar actief in de brandbestrijding, waarvan achttien jaar bij de georganiseerde vrijwillige brandweer. Op de Markt werd een demonstratie gehouden met al het materiaal dat de brandweer had. Ook de ladderwagen werd gedemonstreerd. Het was een klein karretje dat achter de wagen met de slangen gehangen kon worden. Het lijkt een weinig stabiele constructie, terwijl de ladder toch ruim tien meter lang moet zijn geweest.

ladderwagen


Op 30 augustus 1930 kreeg de Helmondse brandweer de beschikking over een Magirusladderwagen. Die vormde een wat steviger basis voor de uitschuifbare ladders. De wagen met de brandslangen staat achter de Magirus geparkeerd voor hotel Het Oud Stadhuis en de villa van Prinsen aan de Markt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het kasteel en de burcht van Helmond
Een juffrouw en haar klas.
Staalplastiek van Le Corbusier, dat in 1958 onderdeel was van het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling, voor het Philipsgebouw aan de Mathildelaan in 1994. Fotopersbureau van de Meulenhof, Jurriaan Balke | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...