Jan Albers alias Jantje Basko: van topsporter naar topman

Jan Albers, geboren op 27 maart 1952 te Veldhoven, nam met het Nederlands hockeyelftal deel aan de Spelen in Montreal 1976.

Jan speelt alleen de poulewedstrijd tegen Canada mee (3-1). Het Nederlands hockeyteam behaalde hier uiteindelijk de vierde plaats. Jan speelde alleen de poulewedstrijd tegen Canada mee. Tijdens deze wedstrijd sloeg de ploeg van Wim van Heumen zich naar de vijfde achtereenvolgende overwinning. De eindstand 3-1 was met name te danken aan de doelpunten van Paul Litjens die met een totaal van negen voltreffers de topscorerlijst aanvoerde.

Jan begon met hockey bij VMHC Basko uit Veldhoven. Op zeventienjarige leeftijd stapte hij over naar EMHC in Eindhoven waar hij na vijf jaar spelen in het eerste team uitverkoren werd voor Jong Oranje. Zijn bijnaam was 'Jantje Basko'. Nadat hij naar Amsterdam verhuisd was, speelde hij nog drie jaar bij HCKZ (HC Klein Zwitserland) in Den Haag.

In 2005 trad hij aan als commissaris tophockey bij de Nederlandse hockeybond. Sinds oktober 2006 is hij voorzitter van de KNHB. In december 2008 is hij in Los Angeles toegetreden tot het hoofdbestuur van de FIH, de wereldhockeybond. Hij is er niet blij mee omdat hij liever gezien had dat Els van Breda Vriesman daartoe herkozen zou worden.

Ten tijde van de Spelen in Montreal studeerde Jan bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Later ging hij onder meer als manager werken voor Philips Sound and Vision. Sinds 2009 staat hij aan het hoofd van de Gamma Holding.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
0007060waterreus
Het gezin van Theodor Smits en Josephine Smits-Regout.
Een DAF-bus trekt voorbij tijdens een defilé bij gelegenheid van het bezoek van de Ethiopische keizer Haile Selassie aan de DAF-fabrieken in 1954. Fotograaf: Frans van Mierlo | Foto Visie – collectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...