Loltrappen met roltrappen

De Grand Bazar omstreeks 1965.

Een krop sla voor 15 cent, twee voor 25 cent zelfs en als uitsmijter in het zelfbedieningsrestaurant ‘Pommes frites met appelmoes en twee vleescroquetten voor 1 gulden en 25 cent’.

Ziedaar enige openingsaanbiedingen van de Grand Bazar. Volgens een paginagrote advertentie in het Eindhovens Dagblad van 14 mei 1965 was het vanaf die dag feest in Eindhoven! In het voorjaar van 1965 verrees op de hoek van de Vestdijk en het 18 Septemberplein een immens warenhuis, 17 meter hoog en drie etages. Het was een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau van de Broek en Bakema, een gebouw in beton en gelaagd glas, eigenaar was de firma Melchior uit Maastricht.

Voor de Eindhovense jeugd betekende dit dat er een extra attractie in de stad bijgekomen was. De Grand Bazar had namelijk roltrappen! Het sinds mensenheugenis grootste warenhuis V&D kon natuurlijk niet achterblijven en verbouwde en vergrootte de winkel aan de Vrijstraat. Men verdubbelde het winkeloppervlak tot 20.000 vierkante meter. Op 13 september 1965 werd, zoals de lokale pers omschreef, het aluminium paleis geopend. Roltrappen waren ook hier niet achterwege gebleven, tot groot genoegen van de Eindhovense jeugd. Naar de stad gaan werd zo wel een heel aantrekkelijk tijdverdrijf; naar de roltrappen bij de V&D en de Grand Bazar! Sommigen vonden het een sport om door een flinke ruk aan de band de trap stil te leggen. Het was dan wel klimmen of dalen met het nodige ongemak want die treden stonden toch wel ver van elkaar af.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Gastel
De zogenaamde woon-werk buslijn werd in 1974 bij wijze van proef voor een jaar ingesteld tussen de woonwijken in Woensel en de Philipscomplexen in Strijp. Fotograaf Noud Swinkels, Foto Enface; beeldcoll. RHCe
Panoramafoto van de Kerkstraat in Helmond.
De bouw van het Speelhuis in Helmond. Fotograaf J.v.d. Broek.
images/hourglass.png

ZOEKEN...