De oude en de nieuwe Onze Lieve Vrouwekerk

Kaart van Jacob van Deventer

In 2008 vond een tentoonstelling plaats over de bouw van de nieuwe kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in de periode 1915-1926.

De oude middeleeuwse kerk in Helmond bij De Hage was in navolging van haar moederkerk in Aarle-Rixtel, die Onze Lieve Vrouw Presentatie heet, ook aan Maria toegewijd. Die middeleeuwse Onze Lieve Vrouwekerk lag vlakbij de nieuwe kerk: ten zuidoosten van de Mierloseweg ter hoogte van de Eikendreef (Kloosterweide).

Op de afbeeldingen zijn de twee kerken te zien. De eerste afbeelding is een uitsnede uit de kaart van Jacob van Deventer van ongeveer 1540. Goed herkenbaar zijn de Steenweg, Kromme Steenweg en Mierloseweg. Maar vooral valt op het stratenpatroon in De Haag dat eeuwenlang grotendeels hetzelfde is gebleven.

De tweede afbeelding toont de kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. De foto moet gemaakt zijn tussen 1915 en 1926. In 1915 was het eerste deel van de kerk af: de koepel en de zijbeuken. In 1926 begon men met de bouw van het middenschip en de toren.

Kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het gasthuis aan de Rozemarijnstraat
H.V.V. voor de bussen op het kasteelplein.
 Op de foto uit 1959 het pand van banketbakker Nieuwenhuis met rechts daarvan nog een stukje van het NKV-gebouw; fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...