De familie Legierse

In de tuin van opoe

 

In de tuin van opoe 

 

 

Hier zat mevrouw Legierse in de tuin met haar oma, moeder en twee oudere broers. ‘Opoe’ woonde in een groot huis met een hele grote tuin. Ze speelden daar vaak bij de grote vijver. Op de twee broers op de foto na, had ze nog vier jongere broers en vier jongere zussen. In totaal waren ze dus met elf. Ze moest later veel doen in het huishouden en zorgde voor haar broers en zussen, omdat haar moeder in het ziekenhuis lag en ze de oudste dochter was. Hierdoor kon ze, in tegenstelling tot haar broers en zussen, haar school niet afmaken. Ze zat op de MULO en moest daar dus mee stoppen. Toen haar jongere zusje oud genoeg was om mee te werken, hadden ze een wasmachine en stromend water. Toch heeft mevrouw Legierse nooit een minderwaardigheidscomplex gehad, ze waren ten slotte goed verzorgd. Ze hadden elke dag schoon ondergoed en twee keer per week een schoon hemd. In die tijd hadden veel kinderen dat niet. 

Gezellig met de familie in de tuin

/upload/verhalenbank_poost/petrie2.jpg

 

In de tuin van opoe met de hele familie, net voor haar geboorte. Op deze foto staan onder andere haar ouders met haar oudste broer, haar oma, een zus van haar oma en een paar zussen van haar moeder. Haar moeder woonde vroeger thuis met veertien kinderen, dus de grote gezinnen waren normaal in de familie. Eén van haar moeders zussen was een non. Daar gingen ze regelmatig op bezoek, omdat een non het klooster niet mag verlaten. Dit is de reden dat ze niet op de meeste familiefoto’s staat. De foto’s werden gemaakt door een tante. Voor die tijd was de camera heel goed, het had een snelle sluitertijd en dat was in die tijd vrij zeldzaam. De foto’s werden meestal gemaakt in de tuin van haar oma, omdat daar veel ruimte was. Zo groot zelfs, dat er koeien, schapen, kippen en eenden rondliepen.  

Mijn broers en ik

/upload/verhalenbank_poost/petrie3.jpg

 Dit is mevrouw Legierse met haar twee oudere broers. Inmiddels zijn ze allebei gestorven, drie weken na elkaar. Ook haar jongste zusje is overleden, aan borstkanker toen ze vierenvijftig was. De rest van haar broers en zussen leven nog wel, ze wonen allemaal in de buurt van hun geboorteplaats. Later zijn ze verhuisd naar St. Michelsgestel, maar hun oma woonde nog in het grote huis. Mevrouw Legierse had vroeger een hele goede band met haar familie. Ze konden altijd bij hun ouders terecht als ze een probleem hadden, en vaak gingen ze ook naar mevrouw Legierse zelf toe, aangezien ze de oudste dochter was van het gezin. Nu heeft ze zelf vijf kinderen, die inmiddels over het hele land verspreid wonen. Ook hier heeft ze een goed contact mee. Ze heeft haar kinderen heel zelfstandig opgevoed, maar ze hoeven niet zo hard te werken als ze zelf vroeger moest.  

 

Interview met mevrouw J. Legierse door Petrie Verbeek.
17 oktober 2011

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
1400-1850: de onvruchtbare, maar o zo nuttige heide
Huize Fens in de sneeuw. Beeldcoll. RHCe
Parkeermeters achter de pastorie van de Catharinakerk, 1973. Fotograaf A. Hagens, collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...