Maria Vermeulen

Werken bij de TWEKA

 

Werken bij de Tweka

De foto is gemaakt in de Tweede Wereldoorlog door straatfotografen. De drie meisjes van vijtien jaar liepen terug naar huis vanuit de Tweka. De Tweka was een textielfabriek waar ze onder andere badpakken maakten. Het linker meisje is Maria Vermeulen. Ze begon daar te werken toen ze vijftien jaar was, omdat haar twee broers in Duitsland moesten werken en haar oudste zus al op hele jonge leeftijd kanker had. Bij de Tweka moesten ze om half acht beginnen. Van twaalf tot één hadden ze pauze. In dat uur liepen ze naar huis, aten warm en gingen weer terug naar het werk. Ze hadden natuurlijk geen fiets. Ze hadden helemaal niks. Maria moest werken voor een Duitser. ‘maar wel een héle goeie’, vertelt ze. De Duitser gaf de meisjes namelijk klompen, ondergoed, echt van alles. Het is een groot verschil met nu. Toen was het een luxe om naar school te mogen! Nu kun je je dat gewoon niet meer voorstellen. Tegenwoordig hebben jongeren van vijftien ook al wel baantjes, maar niet voor de hele dag. In deze tijd gaat iedereen gewoon naar school... en is het ook niet noodzakelijk voor jongeren om te werken, terwijl het toen gewoon moest. Of ze het nou wilden of niet. Ze hadden gewoon geen inkomsten. Maar Maria zegt zelf dat ze het heel goed heeft gehad in die tijd vergeleken met andere mensen.

Maria’s Kleuterklasje

upload/verhalenbank_poost/fotos-sanne-3.jpg

Dit is een klassenfoto van de klas waar Maria in zat. Op deze foto zie je een klas vol met kleuters. Het is een enorme klas. Ze moesten allemaal heel goed luisteren, en iedere ochtend bidden. De kinderen moesten dingen zeggen zoals bijvoorbeeld: Jezus barmhartigheid. waarschijnlijk wisten ze nog niet eens wat dat betekende... De nonnen gaven les aan de kleuters. Ze moesten op die foto met de blokjes spelen. Als het mooi weer was mochten de kinderen naar buiten. Naast de school was er een kerkhof. Als het mooi weer was speelden de kleuters op het kerkhof.

Broers en zussen van Maria

upload/verhalenbank_poost/fotos-sanne-2.jpg

Op deze foto gaat het over de oudste broer. Dat is de jongen rechts boven. Het kleinste meisje in het witte jurkje is Maria. Deze foto is gemaakt toen ze bijna twee jaar was. Haar grote broer Jan moest in 1942 naar Duitsland. Hij was toen drieëntwintig of vierentwintig jaar. Maria was toen rond de zestien. Drie jaar later in 1945 kwam hij om bij een bombardement in Duitsland (in Kassel). Ze hadden helemaal niks gehoord, geen bericht gekregen. Nadat hij in 1942 weg was gegaan hadden ze hem ook nooit meer gezien. Later kwamen mensen die in de buurt woonden zeggen dat hij was overleden bij een bombardement.

Interview met mevrouw M. Vermeulen door Sanne de Jong.
17 oktober 2011

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Twee mannen stromen huiden in de Grote Aa.
Helmond - Molenstraat
images/hourglass.png

ZOEKEN...