Een nieuw station

Het nieuwe station van Eindhoven in aanbouw.

In 1956 maakte het oude treinstation van Eindhoven plaats voor een eigentijdser ontwerp. ‘Een vergrote transistorradio’ noemde het publiek het op 10 augustus 1956 feestelijk geopende station.

Verantwoordelijk voor het ontwerp was de toen pas 33-jarige architect Koen van der Gaast. Het nieuwe station had niet alleen een eigentijdse uitstraling, het herbergde tevens de breedste perrons van ons land, zestien meter breed. Het nieuwe bouwwerk stond symbool voor de toekomst, de vitaliteit van de stad.

Eindhovens eerste treinstation werd gebouwd bij de aanleg van de spoorlijn Boxtel, Venlo en Hasselt in 1866. In 1913 werd het afgebroken om plaats te maken voor het gebouw dat in september 1956 door de slopershamer werd geveld. De ‘transistorradio’ is in 2006 uitgeroepen tot gemeentelijk monument.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
kinderen Mutsaers
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
Bij vele Strijpenaren staat de straaljagerramp in hun geheugen gegrift.
images/hourglass.png

ZOEKEN...