De Compact disc

Met de introductie van de CD legde de LP het loodje. Jammer want daarmee kwam ook een eind aan mooie artistiek vormgegeven platenhoezen.

We schrijven het jaar 1983, het jaar waarin in Eindhoven tijdens de 73e editie van het AES congres, de Audio Engineering Society de digitale compact disc werd gepresenteerd. Medio jaren ’80 startte de commerciële opmars van de CD die de ‘elpee’ en het cassettebandje verdrong.

De geschiedenis van de compact disc begint in het begin van de jaren 70 toen Philips in het Natlab de VLP-plaat, de videolangspeelplaat, ontwikkelde. Een commercieel succes werd de analoge VLP niet maar de onderzoekers van het Natlab leerden wel hoe grote hoeveelheden informatie op een klein schijfje gepast kan worden. In 1974 kwam daar de toepassing van digitale techniek bij. In 1979 werd in een persconferentie het compact disc-systeem voor het eerst aan de wereld gepresenteerd. ‘De demonstratie was gehoormatig indrukwekkend, ja eigenlijk fabelachtig mooi,’ zo schreef het vaktijdschrift Billboard.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het van van van Treeck op de hoek van het Binderseind en De Waart.
Het wapen van Cortenbach uit het Cartularium van de Heerlijkheid Helmond
De bakkersfamilie Van Ginkel
Heeze - Gildes Joris en Agatha
images/hourglass.png

ZOEKEN...