Lies Bonnier, kansloos tegen Hongaars geweld

Lies Bonnier

Lies Bonnier, geboren op 8 juli 1925 in Den Bosch, nam deel aan de Olympische Spelen van Helsinki 1952 op het onderdeel zwemmen.

Lies, die op dat moment lid was van de Eindhovense zwemclub Aegir, kwam uit op de 200 m schoolslag en de verwachtingen waren enigszins hooggespannen. Hoewel het moeilijk geacht werd de Hongaarse topzwemsters Eva Novak en Klara Killerman te verslaan, werd stiekem wel op een finaleplaats gerekend.

De 2e van de 5 series won Lies afgetekend, maar haar tijd bleef toch ver achter bij de favorieten. Het verschil met Novak, die in de 1e serie zwom, was ruim 6 seconden. In de eerste halve finale eindigde Lies als vijfde, in een tijd van 3.00,3, wat uitschakeling betekende. Ter illustratie, de finale werd door de Hongaarse Eva Szekely (voor Novak en Killerman) gewonnen in een tijd van 2.51,7.

Het Olympisch zwemstadion in Helsinki was een voor die tijd ultramodern complex, gebouwd op een heuvel, omgeven door sparren en dennen. De bouw ervan was al in 1939 begonnen, in de veronderstelling dat de Spelen in 1940 daar zouden worden gehouden. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog konden die Spelen echter geen doorgang vinden. Londen, aanvankelijk aangewezen voor 1944, kreeg in 1948 de voorkeur, maar voor 1952 werd toch nog Helsinki aangewezen om de Spelen te organiseren.

Op 7 mei 2012 werd aan Lies Bonnier het eerste exemplaar van het boek Olympische sporen in 's-Hertogenbosch aangeboden. Het boek bevat verhalen van alle Bossche olympische sporters. Zie http://www.sport-vrijetijd.info/sport-in-brabant.. .   

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Akte van overdracht, gepasseerd voor schepenen van Geertruidenberg, door Jan Cornelis Joppen van Baevels en Jan Jans Schoonemans te Dordrecht, als voogd van Janneken Cornelis Joppen van Baevel, kinderen van Cornelis Job Jacobss. van Baevel en Lijntgen Jans Schoonemans, aan hun broer Jacob Cornelis Joppen van Baevel, van 2/3 part van een huis, pottenbakkerij, klein huis, loodsen, grond, erf en toebehoren, gelegen opden haverdijck ontrent den manhuijs steijger ofte poorte, genaamd den Vergulden Poth, te Geertruidenberg. 1635 juni 08
Het grote katholieke gezin
Huldiging Pieter Gerardus du Pré
Hotel St. Lambert op de Helmondse Markt. Uitgave Van de Burgt. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...