Vier huizen in de Veestraat.

Vier panden in de Veestraat die in 1897 zijn afgebroken. Tekenaar A. Sassen.

Bij dit stukje tonen we u een foto die gemaakt zijn in Helmond aan het einde van de negentiende eeuw.

Bijzonder aan een van de foto’s is dat we de situatie al kenden van een tekening die August Sassen heeft gemaakt. August Sassen was notaris, maar hij had ook een grote belangstelling voor alles wat met historie te maken had. En hij kon heel goed tekenen. Van allerlei panden die op de nominatie stonden om gesloopt te worden, maakte hij een tekening. Dat deed hij ook van de vier panden in de Veestraat die in 1897 zijn afgebroken omdat op die plaats de Heilig Hartkerk gebouwd zou worden. Die tekening is als prentbriefkaart uitgegeven door uitgeverij Van de Burgt uit Helmond. Te zien zijn links een gedeelte van de porseleinwinkel en rijwielhersteller Emans, vervolgens het pand van hoefsmid Van Bussel, een toegangpoort, het huis van Mieke Janssen, het pandje van Jan Kusters en de villa van de gebroeders Raymakers.

Op de foto is veel meer van het pand van Emans te zien. Het porselein in de etalage is goed zichtbaar. Voor het huis van de hoefsmid spelen kinderen en poseert een man voor de foto. Ook is opvallend dat de luiken van de huizen van Kusters en Raymakers gesloten zijn. Daar de foto bij daglicht is genomen, zijn die luiken vermoedelijk dicht omdat de huizen voorafgaand aan de sloop al onbewoond zijn. De foto zal dan ook genomen zijn in 1896 of het begin van 1897.


Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wielrennen
De Jozefschool. Fotograaf onbekend.
Optreden in de Effenaar oktober 1976 met van links naar rechts: Paul Smeenk (Sweetd'Buster), Jan Peijnenburg (Doe Maar), Bertus Borgers (destijds Sweetd'Buster), Freddy Cavalli (Wild Romance), Bonki Bongaerts (destijds Bots, ex Mr Albert Show), aan de piano Ernst Janz (Doe Maar). Fotograaf: Hans-Joachim Schröter
images/hourglass.png

ZOEKEN...