Kinderarbeid in Helmond

In het begin van de twintigste eeuw was kinderarbeid nog heel gewoon.

De eerste foto is van het gehele personeel van de strohulzenfabriek van de firma Oerlemans rond 1910. En dan valt het helemaal op hoeveel kinderen er werken. Het zijn zowel jongens als meisjes. Het volwassen personeel bestaat vooral uit vrouwen. Links en op de achterste rij staan de mannen. Maar ook daarvan zijn er enkelen nauwelijks volwassen.

 

 

  

De tweede foto is in 1898 gemaakt bij de firma Van Moorsel en Van den Boogaart. Dit was een uitgeverij en drukkerij. De kinderen, hier alleen jongens, werd vanaf jonge leeftijd het moeilijke drukkersvak geleerd. Het was in feite een praktijkopleiding. De verschillende producten van de firma worden op de foto getoond. De staande man, vierde van links, houdt de krant De Zuidwillemsvaart omhoog. Fotograaf L.J. Coolen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Gastel
De Tour de France ploeg in Eindhoven:  Jan Leenders, Jac Gemser, Wout Wagtmans, Hans Dekkers, Harrie Schoenmakers, Gerard Voorting, Kees Pellenaars (ploegleider), Gerard Peters, Wim Dielissen en Wim van Est in 1951. Fotograaf A. van Beurden – collectie RHCe
De keldergewelven in het kasteel van Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...