Paalwonen

Bouw van de kubuswoningen van Piet Blom.

Hier ziet u een foto uit de collectie van Carol Coolen.

De foto laat zien hoe bouwvakkers manoeuvreren tegen schuine wanden om dakplaten aan te brengen. Deze schuine wanden behoren de paalwoningen aan de Wilhelminalaan toe. Ze werden in 1974 gebouwd als proefwoningen voor het te realiseren ontmoetingscentrum en woningenwoud op de lege plek die het zusterklooster had achtergelaten.

Architect van de paalwoning, ook wel woonboom of kubuswoning genoemd, is Piet Blom. Hij laat met dit ontwerp een geheel andere kijk op wonen zien dan de traditionele doorzonwoning. Blom gaat uit van leefniveau’s voor ieder moment van de dag. Het niveau “straathuis” is voor het actieve gedeelte van de dag, het niveau “hemelhuis” is om te ontspannen en in de “loofhut” kan gehobbyd worden.

Nadat in december 1974 het hoogste punt van de proefwoningen wordt bereikt kan al snel begonnen worden met de bouw van het ontmoetingscentrum en het aanpalende woningenwoud. Centraal staat ‘t Speelhuis dat is opgebouwd uit kubussen, waartegen nog eens 18 paalwoningen worden geplakt.

De paalwoningen genereren veel media-aandacht. Tot in de Verenigde Staten toe wordt erover geschreven. Meer dan 40.000 bezoekers bezoeken de proefwoningen. Toch blijkt er weinig animo te zijn voor de 18 woningen bij ’t Speelhuis, ondanks dat is de paalwoning een fenomeen. Hij krijgt een plekje in Madurodam en ook in Rotterdam verrijzen in 1984 nog eens 38 kubuswoningen van Piet Blom.

Een markant stukje architectuur is op de plaats gekomen van het veertig jaar eerder gesloopte zusterklooster en dat is niet voorbij gegaan aan het fotograferend oog van Carol Coolen.

Bron: Collectie RHCe.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het aanleggen van telefoonkabels in de Keizersgracht, gezien vanaf Vrijstraat richting Willemstraat, 1927 | collectie RHCe
Voor de Duvel niet bang 0024220
Gebied Zeelst
images/hourglass.png

ZOEKEN...