21 november 2022

Afgelopen zaterdag 19 november vond bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven de 15e HCC!Genealogiedag plaats. Het was de eerste keer dat Eindhoven gastheer was, maar dat zag je niet terug in de bezoekersaantallen. Zo’n 300 mensen wisten de weg naar de Raiffeisenstraat te vinden. Stamboomonderzoek is momenteel ‘hot’.

HCC is een vereniging van computer- en tech-liefhebbers, maar zij hebben ook een onderdeel wat is toegespitst op stamboomonderzoek. Zij organiseren regelmatig genealogiedagen, dit jaar dus in Eindhoven bij het RHCe. Er waren 16 standhouders aanwezig, waaronder My Heritage, PRO-GEN, DNAgezocht en GEM Magazine. Daarnaast vond er een lezing plaats van Klaasje Douma over de Brabantse Adel. Deze was geheel volgeboekt. Zij lichtte aan de hand van briefcontact het leven in adellijke families in de 19e eeuw toe. Een van de families die onder de loep werd genomen was de Helmondse familie Wesselman, die hun intrek had in het welbekende Kasteel van Helmond.

Achterhaal jouw eigen familiegeschiedenis
Het was een gezellige en informatieve dag, waar de bezoekers meer leerden over hoe je stamboomonderzoek nu aanpakt.

Wil jij meer weten over jouw familiegeschiedenis? Hou dan de website van het RHCe in de gaten, want er zal in 2023 wederom een Stamboomcafé plaatsvinden waar jij met al jouw genealogievragen bij ons terecht kan.

Ben je al begonnen met jouw onderzoek? Dan kan je wellicht ook informatie putten uit de bronnen die bij het RHCe te vinden zijn. Ons werkgebied beslaat 20 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Van al deze gemeenten zijn de openbare archieven overgebracht naar het RHCe. Zo vind je bij ons de registers van de Burgerlijke Stand, Bevolkingsregisters en Doop, Trouw- en Begraafregisters. Naast deze bronnen zijn ook de archieven van de gemeentebesturen, de schepenbanken en de notarissen in te zien en heeft het RHCe een Beeldbank met foto’s, kaarten en prenten. Hier kan ook interessante informatie in gevonden worden.