07 juni 2021

Met het fotoproject Jozef van den Broek geeft de gemeente Helmond in nauwe samenwerking met het RHCe en het helmondse erfgoedveld een impuls aan het Helmondse historische erfgoed door digitalisering van de ‘typisch’ Helmondse fotocollectie van fotograaf Jozef van den Broek (1943-2019).

Deze Helmondse fotograaf was actief in de periode 1965–1985 en zijn werk bevat reportages in opdracht van particulieren, gemeentelijke instellingen, talloze soorten sport- en culturele verenigingen en de lokale pers. De collectie bevat hoofdzakelijk negatieven en de eerste fase van het project bestaat uit het selecteren van negatieven voor digitalisering. Vervolgens zullen de gedigitaliseerde negatieven worden voorzien van beschrijvingen door vrijwilligers via het crowdsourcing-platform velehanden.nl. 

Nu zitten we volop in de eerste fase van het project waarin projectmedewerksters Cheyenne, Louisa en Mayke, met behulp van Martijn, hard bezig zijn om de duizenden negatieven te selecteren. Hieronder een korte foto-impressie van de werkzaamheden.

 

Inmiddels zijn er ruim 2.000 negatieven geselecteerd voor digitalisering. Dit is een zeer grote schifting gezien de collectie wordt geschat op 932.500 negatieven, met specifiek 57.500 kleurennegatieven en 875.000 zwart-wit negatieven. Er is ruimte voor 150.000 negatieven in de uiteindelijke selectie. Het is afwachten of dit aantal wordt gehaald gezien de vele ‘dubbelaars’ en het grote aantal soortgelijke portret- en trouwreportages.

Naast de vele bruids- en portretreportages komen ook onderwerpen langs als het vieren van Carnaval, openingen van evenementen, jubileumvierringen, interieurs en exterieurs van cafés, winkels, openbare gebouwen, etc.. Daarnaast komen ook bekende Helmonders en verenigingen van toen voorbij zoals burgemeester Geukers en Circus Jacona. Dit is nog maar een tipje van de sluier, aangezien nu voor het eerst de collectie integraal wordt doorgelicht. Onderaan deze update, staan wat voorbeelden van negatieven, let wel: ze zien er wat ‘buitenaards’ uit en worden na digitalisering omgezet in positieven.

   

Het gaat goed, we liggen op koers en het is mooi en dankbaar werk om deze, voor Helmonds cultuurhistorisch erfgoed belangrijke collectie te ontsluiten. De projectmedewerkers zeggen zelf het volgende over het werk:

“Wellicht cliché, maar het gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ wordt waarheid bij het uitvoeren van dit project. De trotse eigenaar van een nieuw café die een lint doorknipt, een verliefd bruidspaar poserend voor het Helmonds kasteel, een bloemenverkoper die met plezier werkt: Het is enorm leuk om Helmond als stad, maar ook als community te leren kennen door de fotonegatieven. Bovendien schetst de collectie een tijdsbeeld van de periode ’65-’85. Leuke mode-impressies en de stijl van het dagelijks leven komen langs, zoals (binnen) rokende mensen met grote platte kragen en het straatbeeld met oude logo’s van de AH en V&D. We zien een duidelijk verschil tussen toen en nu. Als team zijn we heel enthousiast en benieuwd wat we nog meer gaan tegenkomen!”

Dit enthousiasme was ook te bemerken bij de eerste vergadering met de Begeleidingscommissie. Deze klankbordgroep, bestaande uit kenners van de geschiedenis van de stad, kijken mee met beslissingen die genomen worden en geven advies bij het selectieproces. Het project is zodoende een mooie samenwerking tussen het RHCe, de gemeente Helmond en het Helmondse historische werkveld. Op woensdag 7 juli hopen wij Corona-proof elkaar ‘in het echt’ te ontmoeten bij het RHCe voor een kijkje achter de schermen bij het selectieproces en voor de tweede vergadering.