14 maart 2022

Algemene informatie
RHCe staat voor Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en is onderdeel van de Metropoolregio Eindhoven, een samenwerkingsverband in Brainport Eindhoven. Het RHCe geeft voor 20 gemeenten in de Brainportregio Zuidoost-Brabant uitvoering aan een deel van door de wet aan die gemeenten opgedragen taken. Daarnaast werken we ook voor andere openbaar lichamen in deze regio. Dat betreft onder meer: inspectie van het informatiebeheer, beheren van overgebrachte analoge en digitale archieven en advisering op onder meer het gebied van informatica en archivistiek. De missie van het RHCe is: raadpleegbaar stellen en houden van documenten, geluidsmateriaal, foto’s en film voor overheden en voor publiek.

Het RHCe heeft onlangs een belangrijke transitie doorgemaakt naar wat nu een servicegerichte transparante organisatie is, met geloof in het product en zonder gedoe of praatjes. Organisatie en medewerkers staan nu klaar voor de verdere uitwerking naar een professionele kennis-organisatie, zodat we informatie naar de toekomst kunnen brengen. We werken met een enthousiast jong team en samen bouwen we aan:

 • De verschuiving van reactief traditioneel naar proactief vernieuwend.
 • Verdere digitalisering van gemeentelijke en publieke dienstverlening.
 • De modernisering van onder meer de publieksmarketing- en communicatie.
 • Het zoeken naar nauwere samenwerking met vergelijkbare organisaties om te komen tot kennisoverdracht en gezamenlijke ontwikkelingstrajecten op diverse onderwerpen.

Archieven zijn voor de overheid van vitaal belang en vormen ons publiek geheugen. Gemeenten moeten goed voor hun archieven zorgen en zich houden aan de regels uit de Archiefwet. Deze wet regelt ook dat archieven uiterlijk na 20 jaar openbaar worden. Archieven behoren tot ons cultureel erfgoed. Het RHCe wil dat de historische archieven en collecties van de regio die zij beheert, door een zo breed mogelijk publiek gebruikt worden.

Lees meer over het RHCe, o.m. in het RHCe-programma 2021-2022, op: www.rhc-eindhoven.nl

De functie
Je belangrijkste taak is RHCe vertegenwoordigen bij de aangesloten organisaties en inhoud geven aan het relatiebeheer. Je bent continu in gesprek met managers en informatiebeheerders van de organisatie en overtuigt hen van de noodzaak van goed archief- en informatiebeheer. Om je boodschap te onderbouwen voer je ook inspecties uit en rapporteer je daarover aan de desbetreffende organisaties.

Je signaleert wettelijke en vakinhoudelijke ontwikkelingen die van belang zijn voor de aangesloten organisaties en adviseert hierover. Daarnaast houd je toezicht op het informatiebeheer van gemeenten en andere organisaties vanaf het moment dat er archieven ontstaan. Daarvoor ga je zeer regelmatig de regio in om op te halen wat er leeft en speelt. Ook onderzoek je de impact van organisatieveranderingen op het informatiebeheer. Je toetst de inrichting van archiefsystemen en beoordeelt de kwaliteit van de digitale archieven.

Voorlopig zijn de analoge archieven (vernietiging, overbrenging en archiefruimten) ook onderdeel van je werkzaamheden. Daarnaast blijf je met je collega’s je team door ontwikkelen en neem je deel aan werk- en projectgroepen om jouw deskundigheid in te brengen.

Hoe ziet dit er precies uit? Je werkt nauw samen met de twee andere adviseurs aan je takenpakket, en schakelt zo nodig collega’s van andere teams in. Samen bedien je het hele werkgebied van het RHCe en dat doe je volgens een vooraf opgestelde jaarcyclus van monitor-overleggen, inspecties en de kaderstellingen die daaruit voortkomen. Je werkt zelfstandig aan je takenpakket en maakt je eigen keuzes in prioritering en oordelen. Altijd in overleg met je collega adviseurs en teamcoördinator. Deze baan biedt je afwisseling en uitdaging, niet alleen door de inhoud maar vooral door de vele contacten binnen de regio. Geen dag is hetzelfde!

Wat wij vragen
Voor het team Communicatie, Advies & Toezicht zijn wij voor tenminste 24 uur per week op zoek naar een Adviseur Toezicht en Inspectie die zich helemaal herkent in de volgende omschrijving:

 • WO/HBO+ werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding op het gebied van informatiebeheer en/of archivistiek.
 • Je houdt van netwerken, contacten leggen en het veld in gaan.
 • Je beschikt over relevante werkervaring, met daardoor actuele kennis van geldende kwaliteitseisen voor informatiebeheer.
 • Vanzelfsprekend volg je de ontwikkelingen binnen het vakgebied en de veranderingen in de landelijke wet- en regelgeving.
 • Je bent een kei in communiceren, zowel schriftelijk als mondeling, sociaal vaardig, en je hebt gevoel voor bestuurlijke verhoudingen.
 • Je schrijft heldere rapportages en praat gemakkelijk met bestuurders, managers en met de mensen van de werkvloer. Je beschikt dan ook over een stevige persoonlijkheid en uitstekende netwerkvaardigheden.
 • Je bent proactief, kunt prioriteiten stellen en beschikt over analytisch vermogen.

Wat wij bieden
Het RHCe biedt je uitdagend werk in een regio met een rijke historie waarbij je zelfstandigheid en klantgerichtheid gewaardeerd worden. Een goed salaris in schaal 10, maximaal € 4671,- (Cao SGO).

Verder bieden wij jou:

 • Een aanstelling voor de duur van één jaar via payroll met uitzicht op een vast dienstverband bij het RHCe. Ook een detacheringsovereenkomst via je werkgever behoort tot de mogelijkheden.
 • Contracturen in overleg.
 • Dertiende maand en vakantiegeld opgebouwd via een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05%. Je kunt dit budget op meerdere manieren benutten.
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ABP-keuzepensioen, reiskostenvergoeding en mogelijkheden voor opleiding en training.

Sollicitatieprocedure
Wil jij samen met ons het RHCe verder ontwikkelen? Laat zien wat jij in huis hebt en stuur je CV en motivatie naar B. Bergmans, personeelsmanagement-adviseur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren kan tot en met 3 april. Informatie over de functie kun je inwinnen bij Jolanda Louwers-Smeets, teamcoördinator team Communicatie, Advies & Toezicht, tel 040-264 99 50.