19 april 2022

Vanaf vandaag kan je alle Brabantse dorpsfilms op één plek online bekijken. BrabantinBeelden verzamelt dorpsfilms uit de jaren ’50 en ’60, vastgelegd bij de landelijke filmactie van zakenman Johan Adolfs. Deze korte clips worden gedigitaliseerd en op dit platform geplaatst: https://brabantinbeelden.nl/verhalen/brabantse-dorpsfilms-op-de-kaart. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven werkt mee aan het project en is druk in de weer met het beschikbaar maken van de films uit onze rijke regio. Films uit onder andere Steensel en Son en Breugel zijn al te bekijken. Het aantal films is groeiende, dus houd deze pagina goed in de gaten!

Adolfsfilms
Ruim 1.500 Nederlandse dorpen zijn tussen 1948 en 1970 door zakenman Johan Adolfs op film vastgelegd. Ook in Brabant filmde zijn ‘Landelijke Filmactie’ honderden plaatsen. Beeldredacteur van het BHIC Kaya van Dun: “En passant registreerde hij hiermee een wereld die er niet meer is. Een melkboer die verse melk aan huis brengt, fietsende en spelende kinderen in een rustige straat. Een man die het gazon harkt terwijl zijn vrouw de ramen lapt…” De muziekvereniging, sportclub, bond van plattelandsvrouwen - of een andere lokale partij - betaalde de film en vrijwel iedere dorpsgenoot kwam wel even in beeld. De film werd in de zomer opgenomen en als de film in de winter af was, kocht iedereen een kaartje om naar zichzelf en de buren te komen kijken tijdens een filmavondje. Hilariteit alom en succes verzekerd.

Help mee!
Brabantse dorpsfilms op de kaart is nog niet compleet. De originele 8mm-filmrollen, maar ook kopietjes op VHS of dvd, zwerven soms nog rond. Ben je zelf nog in het bezit van zo'n film of ken je iemand die er nog een heeft, zoals de heemkundekring of harmonievereniging? Neem dan contact op met ons, telefoon 040 264 99 40, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..