27 september 2022

Genealogiedag: ontdek het verhaal van je voorouders
Zaterdag 19 november, 11.00-16.00 uur Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Wie het spoor van zijn/haar (familie)verleden wil volgen is van harte uitgenodigd voor de gratis te bezoeken HCC!genealogiedag op 19 november 2022 bij het RHCe in Eindhoven. Bezoek de genealogische informatiemarkt, doorlopende presentaties en lezing van Klaasje Douma. Of stel je vraag bij de helpdesk. Kortom, een uitgelezen kans om je te gaan verdiepen in jouw familiegeschiedenis!

Lezing om 14.00 uur: ‘Lieve Gijs, lieve ouders’
Uit de familiearchieven van de Brabantse adel
De ‘Lieve Gijs’ uit de titel van deze lezing is Gijsbert de Jonge van Zwijnsbergen (1853-1929), die als elfjarig jongetje bij zijn oom en tante Van Hardenbroek logeerde en daar een aantal brieven van zijn moeder Susanne van Hardenbroek (1826-1886) ontving. Daarin informeerde zij naar zijn belevenissen en vertelde op haar beurt over de gebeurtenissen thuis.

Naast brieven van Gijs aan zijn moeder en vice versa, bespreekt Klaasje Douma ook andere voorbeelden van documenten die te vinden zijn in familiearchieven. Naast deze en andere egodocumenten waarin personen iets van zichzelf blootgeven, bevatten familiearchieven vaak ook overlijdensberichten en huwelijksaankondigingen, liederen en gedichten ter gelegenheid van een feestelijke gebeurtenis, aantekeningen en documenten in verband met zowel huwelijken als begrafenissen, en recepten en huishoudelijke aantekeningen.

Tijdens de lezing gaan we grasduinen in een aantal familiearchieven en komen zo voorbeelden tegen van de hiervoor genoemde documenten. Met behulp daarvan schetst Douma de levensstijl en dan vooral het familieleven van adellijke families in het Noord-Brabant van de negentiende eeuw.
Aanmelden voor de lezing om 14.00 uur is gewenst: aanmelden kan via het contactformulier.

Klik hier voor een overzicht van de deelnemers aan de informatiemarkt.

Locatie:
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
Raiffeisenstraat 18, 5611 CH Eindhoven